søndag 10. august 2014

og solen går sin seiersgang. i verdens varmeste land

Har du hørt Tomas Ledin synge «Sommaren är kort, det mesta regnar bort» i år? 
Nei, ikke jeg heller.
Sommeren 2014. Rekordsommeren. Sommeren som om førti år vil få oss til å si: "Alt var bedre før. Jeg husker sommeren 2014!" Selve referansesommeren. Sommeren som for all tid vil definere hva en sommer er. Sommeren da folk flyttet inn i havet og meldte adresseendring til Posten: 
0194 Fjorden Baby! 

Byer i brann. Mennesker kastet trøya, kastet seg i fontener for å overleve! De få som ennå ikke hadde evakuert asfalten. Smilte, ja sa sogar hei til folk de ikke kjente. Jeg har ikke opplevd liknende byhete siden karnevalet i Brasil. Fest i gatene på en helt vanlig tirsdag. Samba-onsdag. Tango-torsdag. I tanga! 
Det luktet varm søppel. 
Magisk, rått, berusende, unorsk, skittent, sexy. Hett! 
«Dette er så awesome! Lite crowded her i dag´a lizm..», sa munnene til de SATS-serieproduserte utgavene av SK2014 som landet på Huk hver dag. I rute. Definerte mageruter. Solbrune biceps. 24 grader i vannet. «Fett!» 4 prosent kroppsfett.

Det var sommeren da støvsugeren kun samlet støv fordi den ikke ble brukt. «Husarbeid? Nei, det tar vi når regnet kommer!» Men det kom aldri. Det eneste som lagde summende lyd var humla. Var ikke den og fetere enn noensinne?
Hjemmene ble kun et sted vi søkte til for en kald dusj mellom heteslagene. Å kjøle seg ned i havet gikk jo ikke. 
Krisetelefoner ble opprettet for dem som hadde bestilt riviera- og sydenturer før påske:
«14 grader og regn. Not so Nice!» Regn, regn. FUeRTEventura. «Ali´cante vi bare dra hemat igjen´a?» 
Det var den første sommeren på tyve år hvor ikke VG har «moret» befolkningen med tittelen «Varmere i Alta enn på Malta!» - den ene dagen i løpet av sommeren det stemte. Men i år var det jo normalen. Det var ingen nyhet lenger. Norge er det nye Syden! Solkysten fra nå av heter Rio de Risør, Buenos Arendal og Playa del Kristiansand. Ikke nok med at vi at vi har det sorte gullet, nei nå har vi jaggu den guleste sola også! I verdens varmeste land.   

Og de samme folka som alltid klager over den lange, kalde vinteren, de har klaget like ivrig over den lange, varme sommeren. «Holder ikke ut! Får ikke sove. Det er grusomt». Selv flyttet jeg ut på balkongen, sa natta til mannen i månen, følte meg fri. Lett solregn pustet meg forsiktig i ansiktet tidlig om morgenen «hei, du må våkne.»

Og langsomt skal sommeren gli over til Indian summer; uttrykket som blir nytta for å beskrive en usedvanlig varm, sommerliknende periode om høsten, ikke lenge før vinteren. Det fineste uttrykket jeg kjenner til.
De siste prognosene sier at varmen skal vare ut oktober.
Det er nesten så jeg lurer på om jeg må avbestille nyttårsturen til Cape Town.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar